Blatnice a víno

Historie blatnického vinařství sahá podle prvních písemných údajů až do 14. století. Od nepaměti se zároveň mluví a píše o vynikajících vínech z Blatnice.

Blatnice pod Svatým Antonínkem je velkou vinařskou obcí, rozkládající se na úpatí Bílých Karpat. Kopec Svatého Antonínka je posledním výběžkem tohoto pohoří. Bílé, tedy vápenné podloží pod blatnickými keři vinné révy dává našim vínům excelentní kvalitu a formuje chuťové a buketní vlastnosti blatnických vín do nenapodobitelného zážitku.

Co do odrůdového složení se nejlépe v našich podmínkách daří vínům ze skupiny pinotů, tedy Rulandskému bílému, šedému a modrému, dále pak Chardonnay, Ryzlinku rýnskému, Sylvánskému zelenému.Poslední dobou se stále častěji objevují mezi významnými víny z Blatnice také vína odrůdy Merlot a Sauvignon.

Samostatnou kapitolu pak tvoří Blatnický Roháč. Jde o chuťovou kompilaci odrůd RB+RR+SZ, kde kyselinkovou svěžest s lipovým aroma rýňáku harmonizuje sylvánek a tělnatost s dlouhou dochutí poskytuje blatnická rulanda.

Kdo nezná vína z Blatnice , má vskutku významnou mezeru ve vinařských znalostech.